Decernarea premiilor Business Press

Petrecerea aniversara a Revistei Business Press

Joi, 8 decembrie 2005 – Gala Anuala de Decernare a Premiilor Business Press

Orice premiu sau diploma de afaceri in constructii speciale si amenajari hidrotehnice ne onoreaza, insa ne simtim si mai onorati de fiecare client transformat in prieten.

Citeste mai mult

Aniversarea a 15 ani de constructii speciale

DIMAR a aniversat 15 ani de activitate in constructii speciale

Luna decembrie, prin definiţie, dar şi tradiţie, este dedicată evenimentelor, petrecerilor şi bineînţeles, cadourilor. Pentru societatea Dimar, cel mai frumos dar oferit într-o perioadă de criză, a fost cel al manifestării aniversare a 15 ani de activitate. Evenimentul aniversar a fost organizat într-o locaţie elitistă – Palatul Snagov, un prilej excelent de a vizita un obiectiv arhitectural, cultural şi istoric de excepţie, dar şi de a trăi emoţia unei gale de mare calitate. Participarea numeroasă şi atmosfera distinsă, dublate de căldura şi ospitalitatea gazdelor, au fost întregite de cuvintele adresate de directorul societăţii Dimar, domnul ing. Iulian Drăgunoiu.

“Fiecare eveniment are semnificaţia lui, practic, propria istorie şi realizare. Implicit pentru noi, fiecare realizare a colectivului Dimar este o realizare a fiecăruia dintre noi, iar fiecare eveniment înseamnă debutul unei noi provocări. Am mulţumirea deplină că avem alături colaboratori şi parteneri de suflet, angajaţi, membrii ai familiei şi oameni dragi de care ne simţim legaţi prin activitate, trăiri, emoţii, deziluzii dar şi împliniri şi realizări.

Chiar dacă este o perioadă de maximă criză, o perioadă aspră, cred că este important să marcăm un eveniment atât de preţios şi să avem alături persoane dragi nouă. Orice eveniment rămâne în sufletul participanţilor ca un moment special prin unicitatea lui şi în istoria evoluţiei societăţii noastre ca un element de tradiţie şi continuitate. Filozofia noastră se circumscrie motto-ului lui Confucius: «Nu trebuie să fii trist că nu ai fost remarcat, ci să fii trist doar pentru că nu ai făcut nimic remarcabil.» De aceea, tot ce ne propunem şi întreprindem este menit să ne reprezinte ca entitate şi specialişti. Suntem într-o permanentă căutare de proiecte inedite, care odată realizate şi puse în practică ne fac să simţim că am făcut ceva cu totul special.

Educaţia, pregătirea profesională, structura umană şi raţiunea ne determină să tratăm fiecare proiect şi produs cu maximă intensitate şi responsabilitate, indiferent care ar fi miza, pentru că de noi depind vieţile şi viitorul oamenilor. Pentru noi este foarte important să ne dezvoltăm şi să creştem prin calitatea lucrărilor noastre şi mai puţin prin cantitatea lor, o creştere sănătoasă alături de partenerii noştri.

În concepţia Dimar, factorul uman este foarte important, fie el partener sau beneficiar, fie colaborator sau angajat. Astfel, în jurul celor aproximativ 800 de angajaţi există cel puţin tot atâtea microuniversuri, familii, responsabilităţi, educaţii, destine şi cu aşa ceva nu poţi glumi. Am satisfacţia împlinită că pe parcursul celor 15 ani de activitate am împământenit unele obiceiuri la nivel de firmă care au intrat în obişnuinţă, toate ca o recunoaştere adusă omenilor alături de care muncim, dar cu scopul de a marca momentele importante din viaţa noastră.

Experienţa şi practica au demonstrat că nu poţi să exişti sau să faci lucruri mari, cel puţin în construcţii, de unul singur, de aceea echipa este foarte importantă. Extrem de important, însă, este şi exemplul personal şi competenţa profesională, de aceea pariem pe câştig, răsplătim eforturile şi loialitatea, respectăm valorile ca să fim respectaţi şi mai apoi petrecem şi sărbătorim dacă munca noastră a avut succes, pentru că avem de ce şi chiar merităm acest lucru. Astfel, petrecerile aniversare, prima în luna iunie, cea de-a doua în luna decembrie a fiecărui an, bineînţeles şi cele dedicate fiecărei lansări de obiectiv, pachetele pascale sau cele de Crăciun şi excursiile oferite femeilor din firmă sunt şi ele o formă meritorie de apreciere a existenţei noastre în acest habitat numit Dimar. Pentru că mai presus de premii sau diplome, stau meritele noastre materializate în durabilitatea lucrărilor, consecvenţa calităţii, exigenţa responsabilităţii, dar şi în profesionalism.

Nu poţi să nu fi fericit când la un asemenea eveniment ai alături oameni dragi, colaboratori, parteneri, angajaţi, familia, soţia, copiii şi nu în ultimul rând, pe mama. Mama, cea care a creat şapte suflete şi care la cei 88 de ani, în ciuda tuturor suferinţelor fizice a reuşit să vină din provincie, alăturându-se evenimentului şi bucurându-ne cu prezenţa ei. Am reuşit şi noi, în felul acesta să-i netezim şi să-i mângâiem sufletul aşa cum se cuvine să facă orice copil părinţilor lui şi aşa cum se cuvine să primească orice părinte de la copilul lui, ca o recunoaştere a eforturilor şi sacrificiilor făcute, a educaţiei primite şi ulterior a monitorizării confortului şi bunăstării lui. Sunt lucruri şi bucurii de suflet pe care le aşezăm întotdeauna înaintea celor materiale, pentru că ceea ce lăsăm în urmă este mai important decât momentul şi satisfacţia unor realizări materiale spectaculoase… şi dacă credeţi în noi şi doriţi să ne împărtăşiţi realizările, bucuriile şi trăirile, atunci vă aşteptăm în formulă completă şi la aniversarea celor 20 de ani de activitate Dimar, cu certitudinea împlinirilor depline.”

Citeste mai mult

Lucrarea in sine este mandria oricarui constructor

“Lucrarea în sine, este mândria oricărui constructor”

Aşa cum ne-am obişnuit cititorii, la fiecare început de an ne vizităm colaboratorii apropiaţi pentru a afla cu ce proiecte şi perspective şi-au demarat activitatea. Compania Dimar a intrat deja în istoria grupului Business Press ca fiind o societate de suflet. Vizita întreprinsă la sediul societăţii, pe o vreme de poveste, când fulgii dansau creând o panoramă inedită, ne-a dat ocazia să aflăm trăirile şi gândurile echipei Dimar. Dar despre impresiile începutului de an să-i oferim posibilitatea domnului director general ing. Iulian Drăgunoiu să le împărtăşească:

“Ne simţim foarte bine. Ninsoarea prelungeşte starea sărbătorilor de iarnă. Faptul că ninge, ninge cu fulgi de basm, ca în anii copilăriei mele, îmi dă o satisfacţie imensă şi un sentiment de adevărată bucurie. Un început de an în care imaculata zăpadă parcă creează o nouă stare de spirit.

Concret, am început activitatea cu punerea la punct a anului precedent, cu tot ceea ce înseamnă birocraţia situaţiei financiare, stabilirea şi crearea tuturor premiselor în noul an şi participarea la noi licitaţii, întocmirea de statistici şi bilanţuri care ne creează o imagine despre ceea ce am făcut bine şi rău în 2009 pentru a corecta acolo unde este cazul. Din punctul nostru de vedere, acest bilanţ este bine venit pentru a cuantifica corect realizările şi neajunsurile inerente.

Având o dotare tehnică corespunzătoare din punct de vedere al spaţiilor închise, avem şi oportunitatea de a face în sezonul rece o revizie a utilajelor şi maşinilor, astfel încât, odată cu îmblânzirea vremii să putem acţiona cu motoarele turate la maxim şi, ulterior, când timpul ne va permite să începem activitatea pe şantier fără timpi morţi. Pregătirea maşinilor şi utilajelor pentru lucru în sezonul rece ne creează oportunitatea optimizării tuturor activităţilor principale şi conexe ce decurg şi depind de acest sector al întreţinerii şi pregătirii tehnologice. De asemenea, în această perioadă ne ocupăm şi de strategiile de organizare a forţei de muncă pe şantiere, în funcţie de graficul lucrărilor şi termenele de execuţie. Ne ocupăm îndeaproape de treburile gospodăreşti şi de bucătăria internă până când vremea va deveni mai generoasă cu noi.

Anul 2010 este unul bun, de perspectivă, în sensul că avem câteva contracte cu finanţare în continuare, deci există bani pentru a fi executate. De asemenea, la sfârşitul anului 2009 am încheiat câteva contracte noi care ne cresc doza de optimism pentru 2010, oferindu-ne şi un anumit confort din punct de vedere al faptului că la început de an nu ne îndreptăm spre necunoscut.

Lucrul cel mai de preţ este însă că, în sfârşit, după doi ani, avem un Guvern, un Preşedinte şi în plus, s-a votat şi un buget. S-au reluat negocierile cu FMI, ceea ce înseamnă pentru noi o garanţie financiară la nivel de ţară şi un motiv în plus de optimism, faţă de anul 2009 când nu existau aceste premise. Ne aflăm la un început de an încurajator, iar în opinia mea va fi un an bun. Sper să se consolideze această stare şi să nu aibă parte de colapsuri, contorsiuni sau sincope care să ne agite, pentru că în acest moment avem nevoie de o normalitate existenţială şi de o promovare a valorilor reale la nivel naţional. În cadrul atribuţiilor executivului trebuie avut în vedere un reviriment care să aşeze apele în matca lor şi să ajute la creşterea parametrilor economici, astfel încât, societatea să aibă un standard de dezvoltare ridicat iar noi să trăim în bunăstare şi în condiţii civilizate.

Personal, pornesc în noul an cu gânduri optimiste şi cu speranţa că nimic din ce e bun nu se va strica şi tot ce este stricat se va remedia. Aşa arată perspectiva mea de optimist incorigibil, benefică pentru mine şi familia mea, pentru angajaţii mei, pentru colaboratorii şi beneficiarii noştri, într-un cuvânt, pentru toată lumea. Ne dorim, de asemenea, o piaţă competitivă, corectă şi justă, în care valorile pot promova, progresa şi chiar ieşi la suprafaţă, înlocuind nonvaloarea.

Existenţele meteorice care produc numai disensiuni şi destabilizare fără a oferi nimic stabil şi a creea o perspectivă reală societăţii în tot ansamblul ei, nu au ce căuta într-o lume aşezată. Sunt multe lucruri de făcut la toate nivelurile începând cu familia, continuând cu educaţia şi şcoala, cu sistemul de sănătate şi terminând cu palierul mediului de afaceri, fiind păcat să irosim această şansă unică de a înlocui tot ceea ce este perimat, vulgar, rău, mediocru şi anost. Înlocuind disconfortul cu o notă optimistă de confort, neajunsurile şi neîmplinirile cu realizări, mediocritatea cu inteligenţa şi valoarea şi proasta creştere cu elementul de educaţie, se va creea perspectiva favorabilă de rezolvare calitativă a lucrurilor în detrimentul cantităţii.

Şi pe piaţa construcţiilor sunt inadvertenţe din punct de vedere al calităţii lucrărilor executate şi al profesionalismului, în sensul că mai există firme care activează după alte criterii decât cele după care ar trebui să funcţioneze. Sper că acestea se vor cerne în timp şi cu toate că ele fac concurenţă neloială, îmi place să spun că sunt parteneri, pentru că astăzi sunt concurenţi, iar mâine pot deveni clienţi sau asociaţi. Domeniul construcţiilor formează o castă specială şi toţi cei care au mâncat această pâine a şantierului, ştiu că există anumite criterii de funcţionalitate şi, în plus, ştiu ce înseamnă munca, realizarea şi împlinirea unei lucrări de construcţii. Constructorul este cel care găseşte un teren viran sau o albie învolburată şi după plecarea lui rămân lucrări care devin mândrie nu numai pentru el ca entitate, dar şi pentru naţiune şi istoria neamului. Este un domeniu complex în care nu se cuantifică câştigul material rezultat în urma efectuării lucrărilor, dar se cuantifică sentimentele germinate odată cu obiectivul finalizat, trăiri care nu pot fi descrise, ele fiind doar ale constructorului. În plus, dacă obiectivele realizate produc economii financiare şi beneficii la nivel de ţară şi de buget, mulţumirea constructorului este înzecită. Scopul constructorului este acela că lucrările realizate, fie ele construcţii de infrastructură – autostradă, un pod care leagă două comunităţi; hidrotehnice – de amenajare de apă; hidroenergetice; construcţii civile – cartier de locuinţe, locaţii de birouri etc., sunt cu adevărat măreţe şi importante pentru că dau valoare naţiunii. Dacă într-o societate fiecare lasă ceva în urma sa este foarte important, iar constructorii, prin ceea ce înfăptuiesc ştiu să se facă necesari şi vizibili, acesta fiind un lucru câştigat pentru întreaga ţară. Şi cum cel mai bun şi mai mare constructor al timpurilor a fost Dumnezeu, care a muncit pentru a înfăptui lumea în şase zile, iar în a şaptea s-a odihnit, cred că aşa trebuie să procedăm şi noi, în semn de normalitate, echilibru, credinţă şi dozare a energiei creative pentru următoarea săptămână. Este important să ne desăvârşim ca oameni, fiecare la locul nostru de muncă, unde să ne demonstrăm buna măiestrie, iscusinţa, agerimea, priceperea, hărnicia, loialitatea şi corectitudinea.

Pentru mine, ca şi constructor, este important ca la sfârşit, când îţi ştergi fruntea de sudoare şi îţi ridici privirea la ceea ce ai făcut, să constaţi, impresionat fiind, că a rămas ceva în urma ta, iar asta nu poate să te lase indiferent. Fiecare obiectiv înfăptuit îţi creează acea stare de mândrie şi, în plus, îţi umple sufletul de mulţumire. Lucrarea în sine este mândria oricărui constructor. Despre acei “constructori de ocazie” care mimează această meserie, consider că îşi risipesc viaţa inutil. O construcţie chiar trebuie făcută, începută, realizată, finalizată şi predată beneficiarilor pentru a se bucura de ea. Ca şi o lucrare de artă şi ca orice lucru bine făcut de pe faţa pământului, construcţia trebuie să creeze confort pentrui cei din jur, mulţumire şi bineînţeles, perspectiva viitorului. Ca orice cale de acces, construcţia nu leagă numai oamenii între ei, leagă trecutul de prezent şi de viitor, făcând şi legătura morală şi istorică a acesteia.

Extrapolând discuţia la nivelul lucrărilor din 2010, societatea Dimar are în derulare câteva obiective importante: în domeniul construcţiilor hidrotehnice avem câteva contracte multianuale care au primit finanţarea şi vor continua imediat ce vremea va fi prielnică; în zona contractelor de drumuri, am câştigat o licitaţie importantă în judeţul Călăraşi, fiind angrenaţi şi în alte lucrări de drumuri şi poduri; în ceea ce priveşte activitatea de construcţii civile, suntem furnizori de materiale şi produse industriale – oţel, beton, confecţii metalice – şi tot ceea ce conduce la realizarea unei construcţii. Sigur, licitaţiile de abia acum au început şi sperăm să ne situăm printre câştigători, având în vedere atuurile noastre tehnologice şi profesionale.

Şi pentru că începutul lui 2010 are perspective favorabile, doresc să transmit tuturor partenerilor şi colaboratorilor Dimar şi cititorilor revistei Business Press un an bun, cu sănătate, echilibru şi reuşite în afaceri şi fie ca la anul să avem ce povesti vis-a-vis de obiectivele şi lucrările finalizate.”

Ing. Iulian Dragunoiu
Dir. DIMAR Romania

Citeste mai mult

Suntem în plină criză, dar nu depunem armele

“Suntem în plină criză, dar nu depunem armele”

Interviu cu domnul ing. Iulian Drăgunoiu,

director general al companiei DIMAR

– Domnule ing. Iulian Drăgunoiu, puteau fi preîntâmpinate inundaţiile prin construirea de bazine de acumulare hidrotehnice, care să regleze în timp optim debitele în exces survenite în urma ploilor abundente?

– Debitele de apă care au fost înregistrate anul acesta sunt istorice, acest lucru însemnând că ele nu au figurat în niciun buletin statistic. Buletinul statistic privind nivelul pluviometric din România are o vechime de aproximativ 100 de ani, aceste debite nefiind înregistrate niciodată în toată această perioadă pe bazinele Siret şi Prut. Prin urmare, nu puteau fi prevăzute aceste debite, neexistând un calcul matematic riguros sau o regulă care să preîntâmpine din timp.

Sigur, sistemul de asigurare la noi în ţară, a calculelor privind lucrările hidrotehnice sunt determinate de legislaţia în vigoare. Asigurările pentru debitele multianuale sunt puncte de importanţă ale lucrărilor hidrotehnice, cu asigurări de 1% până la 5%, acest lucru însemnând că un debit al unei lucrări de importanţă majoră este luat în calcul ca fiind cel mai mare debit înregistrat în bazinul hidrografic respectiv, în ultima sută de ani. Deci, posibilitatea de a mai apărea o dată la o sută de ani, în funcţie de repetabilitate, scade gradul de asigurare. Prin urmare, debitele istorice sunt debite nemaiîntâlnite până acum şi cu siguranţă distrugerile şi degradările privind digurile din ţara noastră nu puteau fi prevăzute la o asigurare de unul la două sute, deci, o dată la două sute de ani, pentru că nici în legislaţia în vigoare şi nici în practica curentă nu există un asemenea grad de asigurare.

– Având în vedere aceste experienţe repetate, insist pe întrebare, în ce măsură, un sistem hidrotehnic dimensionat adecvat, ar putea reduce aceste dezastre?

– Dacă sistemul hidrotehnic şi, implicit, cel hidroenergetic al României ar fi realizate în proporţie de 90%, aşa cum ar fi ideal, cu siguranţă că aceste catastrofe naturale ar avea dimensiuni mai mici. Acest lucru ar însemna că pe toate cursurile ar trebui realizate lucrări hidrotehnice de amenajare completă a bazinelor hidrografice, pe toată lungimea albiei. În cazul acesta, cu acumulările pentru atenuarea undelor de viitură şi cu preluări care să pună în siguranţă barajele şi digurile existente, sigur că s-ar putea preîntâmpina unele degradări.

Dar, un asemenea grad de amenajare a întregului bazin hidrografic al ţării ar însemna un efort financiar extraordinar de mare, efort care, cu siguranţă la ora actuală nu poate fi susţinut de România. Ar fi interesant dacă s-ar putea asigura resursele financiare necesare pentru finalizarea lucrărilor hidrotehnice începute şi aflate în derulare, dar, din păcate, şi pentru acestea sunt destul de limitate, iar amenajările hidrotehnice şi hidroenergetice au de suferit din acest motiv.

– Este pregătită compania DIMAR să facă faţă, pe viitor, unui eventual portofoliu de lucrări hidrotehnice?

– Societatea DIMAR este angajată şi la această dată în lucrări de amenajări hidrotehnice, acest sector fiind unul specific companiei noastre. Lucrările de construcţii hidrotehnice fac parte din obiectul de activitate principal al firmei şi dispunem de mulţi specialişti în acest domeniu. Derularea proiectelor contractate cu unicul şi cel mai mare gestionar al bazinelor hidrografice din România, respectiv Administraţia Naţională “Apele Române”, sunt subvenţionate de stat, dar şi din fonduri europene atrase de ANAR.

Noi am executat o serie de lucrări de profil, o parte din ele au fost şi recepţionate, dar asta nu înseamnă că întregul bazin hidrotehnic al unui râu este amenajat, sunt doar lucrări parţiale, nu amenajări complete. Numai amenajarea completă a unui bazin poate asigura siguranţa albiei unui râu. Lucrările executate până în prezent pun la adăpost, în general, zonele puternic populate sau pe cele industrializate.

– În ce măsură criza economico-financiară v-a perturbat activitatea şi care sunt premisele pe care vă bazaţi în acest context?

– Sigur, această perioadă ne-a afectat şi pe noi, fiind o criză economico-financiară agresivă. Tot sistemul mediului de afaceri se resimte, companiile desfăşurându-şi activitatea cu mare greutate datorită blocajelor financiare care nu permit o derulare coerentă. Nu ne este comod, dar nici nu ne lăsăm doborâţi de efectele crizei. Suntem dispuşi să luptăm cu ea şi să nu depunem armele, aşa cum am învăţat. Trebuie să fim demni, echilibraţi şi de neclintit în faţa greutăţilor pentru a merge mai departe alături de colaboratorii noştri, de beneficiari, clienţi, parteneri şi bineînţeles, alături de Business Press!

Citeste mai mult