“Lucrarea în sine, este mândria oricărui constructor”

Aşa cum ne-am obişnuit cititorii, la fiecare început de an ne vizităm colaboratorii apropiaţi pentru a afla cu ce proiecte şi perspective şi-au demarat activitatea. Compania Dimar a intrat deja în istoria grupului Business Press ca fiind o societate de suflet. Vizita întreprinsă la sediul societăţii, pe o vreme de poveste, când fulgii dansau creând o panoramă inedită, ne-a dat ocazia să aflăm trăirile şi gândurile echipei Dimar. Dar despre impresiile începutului de an să-i oferim posibilitatea domnului director general ing. Iulian Drăgunoiu să le împărtăşească:

“Ne simţim foarte bine. Ninsoarea prelungeşte starea sărbătorilor de iarnă. Faptul că ninge, ninge cu fulgi de basm, ca în anii copilăriei mele, îmi dă o satisfacţie imensă şi un sentiment de adevărată bucurie. Un început de an în care imaculata zăpadă parcă creează o nouă stare de spirit.

Concret, am început activitatea cu punerea la punct a anului precedent, cu tot ceea ce înseamnă birocraţia situaţiei financiare, stabilirea şi crearea tuturor premiselor în noul an şi participarea la noi licitaţii, întocmirea de statistici şi bilanţuri care ne creează o imagine despre ceea ce am făcut bine şi rău în 2009 pentru a corecta acolo unde este cazul. Din punctul nostru de vedere, acest bilanţ este bine venit pentru a cuantifica corect realizările şi neajunsurile inerente.

Având o dotare tehnică corespunzătoare din punct de vedere al spaţiilor închise, avem şi oportunitatea de a face în sezonul rece o revizie a utilajelor şi maşinilor, astfel încât, odată cu îmblânzirea vremii să putem acţiona cu motoarele turate la maxim şi, ulterior, când timpul ne va permite să începem activitatea pe şantier fără timpi morţi. Pregătirea maşinilor şi utilajelor pentru lucru în sezonul rece ne creează oportunitatea optimizării tuturor activităţilor principale şi conexe ce decurg şi depind de acest sector al întreţinerii şi pregătirii tehnologice. De asemenea, în această perioadă ne ocupăm şi de strategiile de organizare a forţei de muncă pe şantiere, în funcţie de graficul lucrărilor şi termenele de execuţie. Ne ocupăm îndeaproape de treburile gospodăreşti şi de bucătăria internă până când vremea va deveni mai generoasă cu noi.

Anul 2010 este unul bun, de perspectivă, în sensul că avem câteva contracte cu finanţare în continuare, deci există bani pentru a fi executate. De asemenea, la sfârşitul anului 2009 am încheiat câteva contracte noi care ne cresc doza de optimism pentru 2010, oferindu-ne şi un anumit confort din punct de vedere al faptului că la început de an nu ne îndreptăm spre necunoscut.

Lucrul cel mai de preţ este însă că, în sfârşit, după doi ani, avem un Guvern, un Preşedinte şi în plus, s-a votat şi un buget. S-au reluat negocierile cu FMI, ceea ce înseamnă pentru noi o garanţie financiară la nivel de ţară şi un motiv în plus de optimism, faţă de anul 2009 când nu existau aceste premise. Ne aflăm la un început de an încurajator, iar în opinia mea va fi un an bun. Sper să se consolideze această stare şi să nu aibă parte de colapsuri, contorsiuni sau sincope care să ne agite, pentru că în acest moment avem nevoie de o normalitate existenţială şi de o promovare a valorilor reale la nivel naţional. În cadrul atribuţiilor executivului trebuie avut în vedere un reviriment care să aşeze apele în matca lor şi să ajute la creşterea parametrilor economici, astfel încât, societatea să aibă un standard de dezvoltare ridicat iar noi să trăim în bunăstare şi în condiţii civilizate.

Personal, pornesc în noul an cu gânduri optimiste şi cu speranţa că nimic din ce e bun nu se va strica şi tot ce este stricat se va remedia. Aşa arată perspectiva mea de optimist incorigibil, benefică pentru mine şi familia mea, pentru angajaţii mei, pentru colaboratorii şi beneficiarii noştri, într-un cuvânt, pentru toată lumea. Ne dorim, de asemenea, o piaţă competitivă, corectă şi justă, în care valorile pot promova, progresa şi chiar ieşi la suprafaţă, înlocuind nonvaloarea.

Existenţele meteorice care produc numai disensiuni şi destabilizare fără a oferi nimic stabil şi a creea o perspectivă reală societăţii în tot ansamblul ei, nu au ce căuta într-o lume aşezată. Sunt multe lucruri de făcut la toate nivelurile începând cu familia, continuând cu educaţia şi şcoala, cu sistemul de sănătate şi terminând cu palierul mediului de afaceri, fiind păcat să irosim această şansă unică de a înlocui tot ceea ce este perimat, vulgar, rău, mediocru şi anost. Înlocuind disconfortul cu o notă optimistă de confort, neajunsurile şi neîmplinirile cu realizări, mediocritatea cu inteligenţa şi valoarea şi proasta creştere cu elementul de educaţie, se va creea perspectiva favorabilă de rezolvare calitativă a lucrurilor în detrimentul cantităţii.

Şi pe piaţa construcţiilor sunt inadvertenţe din punct de vedere al calităţii lucrărilor executate şi al profesionalismului, în sensul că mai există firme care activează după alte criterii decât cele după care ar trebui să funcţioneze. Sper că acestea se vor cerne în timp şi cu toate că ele fac concurenţă neloială, îmi place să spun că sunt parteneri, pentru că astăzi sunt concurenţi, iar mâine pot deveni clienţi sau asociaţi. Domeniul construcţiilor formează o castă specială şi toţi cei care au mâncat această pâine a şantierului, ştiu că există anumite criterii de funcţionalitate şi, în plus, ştiu ce înseamnă munca, realizarea şi împlinirea unei lucrări de construcţii. Constructorul este cel care găseşte un teren viran sau o albie învolburată şi după plecarea lui rămân lucrări care devin mândrie nu numai pentru el ca entitate, dar şi pentru naţiune şi istoria neamului. Este un domeniu complex în care nu se cuantifică câştigul material rezultat în urma efectuării lucrărilor, dar se cuantifică sentimentele germinate odată cu obiectivul finalizat, trăiri care nu pot fi descrise, ele fiind doar ale constructorului. În plus, dacă obiectivele realizate produc economii financiare şi beneficii la nivel de ţară şi de buget, mulţumirea constructorului este înzecită. Scopul constructorului este acela că lucrările realizate, fie ele construcţii de infrastructură – autostradă, un pod care leagă două comunităţi; hidrotehnice – de amenajare de apă; hidroenergetice; construcţii civile – cartier de locuinţe, locaţii de birouri etc., sunt cu adevărat măreţe şi importante pentru că dau valoare naţiunii. Dacă într-o societate fiecare lasă ceva în urma sa este foarte important, iar constructorii, prin ceea ce înfăptuiesc ştiu să se facă necesari şi vizibili, acesta fiind un lucru câştigat pentru întreaga ţară. Şi cum cel mai bun şi mai mare constructor al timpurilor a fost Dumnezeu, care a muncit pentru a înfăptui lumea în şase zile, iar în a şaptea s-a odihnit, cred că aşa trebuie să procedăm şi noi, în semn de normalitate, echilibru, credinţă şi dozare a energiei creative pentru următoarea săptămână. Este important să ne desăvârşim ca oameni, fiecare la locul nostru de muncă, unde să ne demonstrăm buna măiestrie, iscusinţa, agerimea, priceperea, hărnicia, loialitatea şi corectitudinea.

Pentru mine, ca şi constructor, este important ca la sfârşit, când îţi ştergi fruntea de sudoare şi îţi ridici privirea la ceea ce ai făcut, să constaţi, impresionat fiind, că a rămas ceva în urma ta, iar asta nu poate să te lase indiferent. Fiecare obiectiv înfăptuit îţi creează acea stare de mândrie şi, în plus, îţi umple sufletul de mulţumire. Lucrarea în sine este mândria oricărui constructor. Despre acei “constructori de ocazie” care mimează această meserie, consider că îşi risipesc viaţa inutil. O construcţie chiar trebuie făcută, începută, realizată, finalizată şi predată beneficiarilor pentru a se bucura de ea. Ca şi o lucrare de artă şi ca orice lucru bine făcut de pe faţa pământului, construcţia trebuie să creeze confort pentrui cei din jur, mulţumire şi bineînţeles, perspectiva viitorului. Ca orice cale de acces, construcţia nu leagă numai oamenii între ei, leagă trecutul de prezent şi de viitor, făcând şi legătura morală şi istorică a acesteia.

Extrapolând discuţia la nivelul lucrărilor din 2010, societatea Dimar are în derulare câteva obiective importante: în domeniul construcţiilor hidrotehnice avem câteva contracte multianuale care au primit finanţarea şi vor continua imediat ce vremea va fi prielnică; în zona contractelor de drumuri, am câştigat o licitaţie importantă în judeţul Călăraşi, fiind angrenaţi şi în alte lucrări de drumuri şi poduri; în ceea ce priveşte activitatea de construcţii civile, suntem furnizori de materiale şi produse industriale – oţel, beton, confecţii metalice – şi tot ceea ce conduce la realizarea unei construcţii. Sigur, licitaţiile de abia acum au început şi sperăm să ne situăm printre câştigători, având în vedere atuurile noastre tehnologice şi profesionale.

Şi pentru că începutul lui 2010 are perspective favorabile, doresc să transmit tuturor partenerilor şi colaboratorilor Dimar şi cititorilor revistei Business Press un an bun, cu sănătate, echilibru şi reuşite în afaceri şi fie ca la anul să avem ce povesti vis-a-vis de obiectivele şi lucrările finalizate.”

Ing. Iulian Dragunoiu
Dir. DIMAR Romania